Om national fiscal commision

Som vi alla vet så har USAs statsskuld växt ohejdat de senaste åren. Situationen anses så allvarlig att Obama i vintras grundade national commission on fiscal responsibility and reform. Denna commision består av medlemmar i senaten och representanthuset samt diverse experter. Idén var att skapa en grupp som inte skulle stoppas av alla vanliga problem som finns i ett parlament, man ska ena parliamentet för att möte en större fiende. Kommissionen har diskuterat olika metoder för att lösa ett skuldproblem. Här kommer en sammanfattning.

Höja sin inkomst. National fiscal commision vill höja skatten för vanligt folk. Mystiskt nog har företagen sluppit undan alla skattehöjningar. Vissa branscher som finansbranschen ska inte beskattas högre. En stor del av det federala budgetunderskottet beror på att staten har gett bort pengar till kraschade finansbolag. Att försöka driva in dessa pengar nämns inte som en lösning till USAs inkomstproblem.

Sänka sina utgifter. Gruppen har som lösning att minska mängden pengar som läggs på grupper som studenter, avdrag för familjer som köper hus och kraftigt skära ner på mängden statligt anställda. Intressant är att det inte är dessa budgetposter som orsakade krisen. USAs statsskuld har inte skenat pga pengar till vanligt folk. En flirt med vanligt folk gjordes med att en del militärbaser runt om i världen ska stängas. Dessa baser är dock främst i länder som är stabila och allierade med USA. Många av dem har tappat betydelse efter Sovjets fall. Den enorma budgetposten som de koloniala krigen innebär ska inte röras. Med andra ord är krigen i mellanöstern viktigare än hus till folket och möjligheter att studera vidare.

Det intressanta är att denna politik får stöd från en stor del av de vanliga Amerikanerna. En stor del av den Amerikanska befolkningen har tröttnat på den stora staten och skenande statsskulder. Miljoner av dem har organiserat sig i tea party rörelsen. De vill styra sig självt, inte ha experter som styr deras liv. De är trötta på krig, finanskriser och en ekonomi de inte förstår sig på. Problemet är att de är lättköpta. När grupper som national fiscal commision vill höja deras skatter och ta bort välfärden samtidigt som staten utökar krigen i mellanöstern jublar de. Om man vill minska statens inflytande och expansion ska man skära först i sektorer som inte ger folket något, inte i infrastruktur. Tea Party rörelsen måste börja tänka mer, kräva mer och tänka utanför de normer som skapades av ny konservativa tankesmedjor. Först då kan USAs ekonomiska problem lösas på ett vettigt sätt.

USA vill även lösa sina budgetproblem på en del oortodoxa sätt. Mer om det i framtida blogginlägg.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0