Machoisternas krig

Kriget i Afghanistan är ett krig som skiljer sig mycket från hur krig har utkämpats historiskt. Efter 9 års krigande är det dags att börja analysera kriget på djupet, kriget kan nu börja ses som en historisk händelse. Denna analys kommer fokusera på Afghanernas krig och taktik. Ett senare blogginlägg kommer fokusera på Stormakternas taktik.

Ockupationen av Afghanistan kan delas upp i två delar. Den delen där USA gick in i Afghanistan och de 9 åren där USA har försökt behålla kontrollen. I den första delen av kriget gjorde talibanerna väldigt lite motstånd. De kan ha lärt sig av Gulf kriget. Ett land i mellanöstern kan inte kämpa ett öppet krig mot en stormakt. Ett fältslag kommer resultera i en massaker.

Den andra delen av kriget är betydligt längre och segare. En övermäktig fiende slåss i det öppna mot en betydligt svagare men betydligt mer motiverad osynlig fiende i flera år. Vad kämpar de två sidorna för? USA vill ha kontroll över landet. De vill ha ett världsherravälde. de vill inte ha öar som inte är en del av det liberala västlandet. Deras mål är inte krig, deras mål är att skapa en stat som de kontrollerar och långsamt liberalisera Afghanistan. De vill även omringa och isolera Iran och få en bra position mitt i kontinenten. Talibanerna vill ha lokalt självstyre. De vill att varje stam ska få styra sig självt. I Afghanistan är de flesta djupt troende, de vill ha ett land med starka normer som bygger på deras tro, de vill inte ha bögorgier på deras gator eller amerikansk skräpkultur.

Amerikanerna har vunnit kriget på det sättet att de kontrollerar stora delar av landet. De har skapat en stat. Talibanerna kämpar för att rasera detta bygge. En väsentlig skillnad mellan Afghanistankriget och alla andra krig är att en sida kan vinna om de vill. I de flesta krig har sidorna inte kunnat vinna mot den andra sidan. Det tog länderna i Europa 4 år i första världskriget där båda sidor inte kunde förgöra motståndaren innan den andra gav upp. USA skulle kunna krossa Talibanerna utan problem. Om de ville skulle de kunna bomba sönder hela Afghanistan och döda alla Talibaner. Varför vinner inte USA kriget? De har lärt sig ifrån Vietnam. Om man är för brutal blir ens eget folk för negativt inställt till kriget. Talibanerna kan inte vinna kriget själva, de kan inte döda hela den Amerikanska truppen, de kan inte med våld kasta ut NATO. Deras taktik går ut på att få folket i väst att tröttna på kriget och vilja dra hem sina trupper.

Vad händer när en NATO soldat sprängs i Afghanistan? Först och främst ogillar folket i väst att soldater kommer hem i kistor. Den andra konsekvensen är att fler soldater måste skickas. Det betyder mer pengar och att kriget blir större och mer komplicerat. Kriget blir större och dyrare. Färre och färre människor stödjer kriget.

Västerlandet är känsligt mot civila dödsoffer. Det faktum att tiotusentals civila har dött i Afghanistan gör inte kriget populärt varken hos lokalbefolkningen eller folk i väst. Detta är anledningen till att jag kallar Kriget för machoisternas krig. Talibanernas taktik går ut på att plåga sig till seger. De vill ha ett långt, blodigt och dyrt krig.

Frågan är hur länge väst orkar med detta krig. Staterna i väst har stora statsskulder. Att ha 200 000 soldater i mellanöstern kostar väldigt mycket pengar, svenska folket vill inte se fler döda svenskar. Det är möjligt att talibanerna kommer trötta ut NATO. Allt hänger på när vi i väst visar vårt missnöje. Staten bryr sig inte om döda soldater. Det är vi som måste visa att vi inte vill kriga. Det är först då som världen kan få ytterligare en fristad från storföretagen och liberalism.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0