JP morgan har problem

Silver och guld har länge varit pengar. Det systemet avskaffades under mystiska former under 1900 talet. Dock har inte världens befolkning slutat se silver och guld som pengar. Värde ökningen på silver och guld ses ofta som en bra mätare av inflation. Därför ser det inte bra ut om guldpriserna skenar iväg. Då skulle folk tappa förtroendet för de pappers pengar som inte backas av något.

Många ville ha kvar guld/silver backade valutor. Därför skapade flera banker ett finansiellt instrument som liknar de gamla pengarna. Derivator baserade på råvaror. Det hela fungerar så här: en person vill köpa en råvara men vill inte själv ha den (det är bättre om banken förvarar den än att ha den under sängen) därför köper man rätten att få en viss mängd metal. Alla som har köpt en sådan rätt kan gå till banken och få ut en viss mängd metal. Systemet fungerade mycket bra i många år.

Problemet som uppstod är ett klassiskt bankproblem. Banker har aldrig lika mycket i valvet som de lånar ut vare sig det är pengar eller guld. Bankerna vet att ytterst få människor kommer till banken och ber att få med sig ett par kilo guld hem. Därför säljer de fler rättigheter än vad de har metaller.

Att sälja för många rättigheter har många fördelar för bankerna. Det är som att trycka pengar. Om man säljer en miljon rättigheter för ett uns silver får man idag 27 dollar per rättighet eller 27 000 000 dollar. Troligtvis kommer man inte behöva ge ett enda gram silver till köparna. Att regelbundet sälja rättigheter är ett bra sätt att få en stadig inkomst i miljardklassen.

Efter ett tag börjar bankerna få stora intressen i priserna på metallerna. Någon som är skyldig tusentals silver och hundra tals ton med guld vill att priserna på dessa metaller ska vara så lågt som möjligt. Speciellt om banken inte äger dessa metaller och tvingas köpa dem ifall folk skulle vilja ha ut dem. Priser sätts efter tillgång och efterfråga. Om man höjer tillgången så sänker man priset. Därför vill bankerna höja tillgången på ädelmetaller. Det bästa sättet att göra det på är att säljer fler rättigheter på dessa metaller. När man gör det så är man skyldig ännu mer metall. Flera banker inkluderande JP morgan har fastnat i en fälla där de går i konkurs om metallpriserna stiger för att de har sålt så många rättigheter och det ända sättet att kontrollera priserna är att sälja fler rättigheter.

Om flera stora aktörer skulle kräva sitt guld och silver från JP morgan skulle hela deras reserv slås ut, dessutom skulle de tvingas köpa massor med metall på världsmarknaden. Det skulle höja priset och få ännu flera att vilja ha ut sina metaller och förvärra krisen.

Vad ska man då göra? på långsikt måste man reglera hur mycket metall banker får låna ut i förhållande till vad de har i valven. På kort sikt kan man köpa metaller för att höja priset på dessa. Just nu pågår en världsomspännande kampanj där folk uppmanas att köpa silver för att höja priset för att krascha storbankerna.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0