Globaliseringen får svenskar att spy

En stor nackdel med globalisering som inte nämns är smittspridningen. Idag är alla världens sjukdomar mindre än ett dygn bort. Det effektivaste sättet att stoppa en epidemi är att isolera smittkällan. Idag är det nästan omöjligt eftersom de smittade kan befinna sig var som helst på jordklotet innan inkubationstiden är över. Det tog Digerdöden 4 år att ta sig ifrån Turkiet till Norge, tillräckligt med tid att finna bra botemedel eller ett vaccin. Det tog svininfluensan någon vecka att korsa Atlanten och snart var hela Europa smittat. Lyckligtvis var viruset inte speciellt farligt, men hade det varit lika farligt som Spanska sjukan hade miljoner människor dött innan befolkningen vaccinerades.

Innan människor började resa mellan kontinenter agerade haven som naturliga barriärer för sjukdomar. Vi Européer hade aldrig drabbats av sjukdomar från nord Amerika om vi aldrig hade börjat resa dit. Flera miljoner Européer har dött av sjukdomar som Syfilis.

De senaste dagarna har denna fråga uppmärksammats pga att en parasit har spridits med vattnet i Östersund. Sjukdomen har med stor sannolikhet kommit ifrån utlandet. Med andra ord kan man säga att alla svenskar som har insjuknat har drabbats av globalisering. Det är dags att stoppa globaliseringen innan en ny dödlig epidemi startar.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0