Att smälla en fluga

Så länge det har funnits makteliter så har det funnits människor som står i vägen för makt eliten. Det har varit allt ifrån klantiga inkompetenta människor, korrupta människor eller folk som själva har maktambitioner. Ett problem som är lika gammalt är hur blir man av med dessa människor? Många olika metoder har använts under årtusendena. Stalin gillade att skjuta dem och sätta dem i läger, katolska kyrkan gillade att bränna dem som kättare och för ännu längre sedan gjorde man dem fredslösa.

Dock finns det en mall på hur man blir av med dissidenter som följs väldigt ofta. Först stämplar man person som något hemskt, något som är oförsvarbart som ingen vill associeras med. I Sovjet var man fiende av arbetarklassen, kapitalist eller borgare, i USA under kalla kriget var man kommunist, idag är man antisemit, förintelseförnekare, islamist, rasist eller något liknande. Genom att ge den stämpeln så disstansierar man personen från folket. Man gör det politiskt inkorrekt att stödja den personen (vem skulle offentligt försvara en kapitalist i Stalins Sovjet?).

Nästa steg är att bli av med personen. Detta kan göras på många sätt. Ibland är man så effektiv på det första steget att man uppviglar folket att ta bort dissidenten. I andra fall kastar man dem i fängelse, och i andra fall dödar man dem. Ibland öppet, och ibland dolt. Sist gör man ett efterarbete, man tystar ner att personen fanns, och smutskastar hans rykte. Vinnarnas historia ska skrivas.

Här är ett exempel:

Project MKULTRA var ett av CIAs främsta projekt på 50 och 60 talet. Idén var att ge narkotiska ämnen, främst hallucinogena droger till människor för att  påverka dem negativt. En av de mest kända som drabbades av detta är den amerikanska mikrobiologen Frank Olson. Han kände till flera av CIAs hemligheter. Han hade tänkt publicera hemliga dokument. CIA ville bli av med honom. De drogade honom och slängde ut honom från ett fönster. Först blev hans rykte förstört, han var ju en galen narkoman som svamlade saker i ett rus. Sen dog han pga en olycka orsakad av narkotika. Efteråt handskades man med det hela igenom att beskriva honom som en duktig man som tyvärr fick ett missbruk som gjorde honom galen och tillslut tog hans liv. En potentiellt mycket farlig dissident blev en galen narkoman.

Varför skriver jag detta inlägg idag? Det är för att en mycket framgångsrik dissident håller på att försvinna eftersom etablissemanget använder denna mall för att bli av med honom. Julian Assange har först blivit stämplad som våldtäktsman på mycket lösa grunder. Varje tidning skriver spaltmeter om hur hemsk han är, ingen glorifierar att han riskerar sitt liv och har offrat sin karriär för att få ett transparent samhälle. Han är jagad av polisen och kommer med stor sannolikhet snart sitta i häkte. Få människor har blivit så jagade för en våldtäkt. Hans dom kommer att vara politisk. Jag uppmanar mina läsare att även i framtiden leta efter denna mall och kritiskt granska det som sägs om dissidenter.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0